Effectieve Teamdynamiek: Hoe Kunnen We In Ons Team Beter Feedback Geven Zonder Gedoe
januari 8, 2024In elke succesvolle samenwerking speelt feedback een cruciale rol bij het bevorderen van groei en het optimaliseren van prestaties. Ontdek in dit blog hoe je in jouw team op een effectieve manier het geven van feedback kunt stimuleren, zonder onnodige complicaties. Leer de sleutels tot probleemloze communicatie die de teamdynamiek versterken.
Om een samenwerking tussen teamleden optimaal te laten zijn is het van belang dat mensen zich vrij voelen om feedback aan elkaar te geven én te ontvangen. Voor het geven van feedback is een veilige omgeving waarin teamleden een goede basis van vertrouwen hebben ten opzichte van elkaar cruciaal. Binnen deze open feedback-cultuur kunnen mensen elkaar op een normale manier aanspreken op gedrag en mag feedback ook geweigerd worden zonder onnodig gedoe.
Het ideale moment?
Als feedback een onderdeel mag zijn van de dagelijkse werkzaamheden, kom je er al snel achter dat het helemaal niet zo moeilijk is om elkaar aan te spreken. Als je elke dag 3 complimenten en 1 aandachtspunt aan collega’s gaat geven ervaar je al snel dat het steeds makkelijk wordt. Ik werk graag met dagelijks feedback geven in een spelvorm. Er zijn veel leuke spellen voor teams op de markt om meer diepgang te bieden aan een compliment (we zitten immers niet op: ‘wat heb je leuke kleding aan’, te wachten).
Daarnaast zijn er ook spellen; vragenkaarten, die je bijvoorbeeld aan het begin van elke vergadering kunt doen. In 10 minuten heb je dan meteen contact gemaakt, aan teambuilding gewerkt, feedback gegeven én de juiste stemming voor een effectieve vergadering gecreëerd. Wat wil je nog meer?
Insights Discovery heeft daarvoor het kwaliteitenspel, waardoor kwaliteiten ook gekoppeld kunnen worden aan voorkeuren. Maar er is nog meer op de markt! Je vindt mijn tips voor andere kaartspellen onderaan deze blog.
Feedback geven kan overal; aan de tafel, bij de koffieautomaat, in de gang, enz. Wacht er niet mee tot het ideale moment. Sterker nog, hoe eerder je bent, hoe gemakkelijker het is. Denk maar even aan de emmer met haar druppels. Als je pas reageert bij de laatste druppel is het extra lastig om zonder emoties te vertellen en rustig te blijven in je verhaal.
Feedback ontvangen is als een cadeautje ontvangen
Feedback geven is dan één ding. Feedback ontvangen wordt als minstens zo lastig ervaren. Maar, als je nou eens naar feedback krijgen kijkt, als het ontvangen van een cadeautje.
Stel: Voor je 40e verjaardag ontvang je van die ene vriend een bijzonder cadeau. Je kunt dat cadeau aannemen, ervoor bedanken en het op je salontafel plaatsen zodat je er iedere dag meerdere keren naar kijkt én aan herinnerd wordt. Maar je kan het ook op zolder in de kast achter de deuren zetten. Je zoekt het zo af en toe eens op, als je eraan denkt, of laat het daar staan. Ook in het laatste geval neem je het cadeau aan, je bedankt ervoor, al is het alleen al voor de moeite die jouw vriend gestoken heeft in het uitzoeken.
Zo werkt het ook met feedback. Sommige feedback wil je aannemen, dichtbij je houden en meteen in de actie zetten. Je wilt en kunt meteen iets veranderen. Andere feedback ontvang je, daar mag je voor bedanken (de ander heeft tenslotte moeite gedaan om jou iets terug te geven) en wil je liever in de kast zetten. Dat is prima, je bent er nog niet klaar voor óf het is iets waar jij niets aan wilt / kunt veranderen. In beide situaties mogen zowel de gever als de ontvanger tevreden zijn.
Vraag als gever altijd vooraf of de ander zit te wachten op jouw feedback! ‘Nee’, is daarbij ook een antwoord. Accepteer het! Gooi niet alsnog je reactie naar de ander, maar neem het antwoord aan en geef ook dat weer een plek. Wellicht komt de ander er later nog eens op terug, wellicht ook niet. Laat het initiatief hiervoor nu bij de ander.
4 tips voor Beter Feedback Geven Zonder Gedoe
- Creëer een Open Cultuur van Feedback: Het begint met het vestigen van een open cultuur waarin teamleden zich comfortabel voelen om feedback te geven en te ontvangen. Creeer een sfeer waarin iedereen wordt aangemoedigd om bij te dragen aan elkaars groei zonder angst voor negativiteit. Die sfeer is er natuurlijk niet zo maar van de ene op de andere dag. Een goede teamcultuur vraagt elke dag om aandacht, begin klein en positief en laat het stap voor stap groter groeien naar een klimaat waarin alles besproken kan worden. Let op oordelen, aannames en meningen binnen de gesprekken, leer elkaar de ander te bevragen om zo het perspectief van de ander te kunnen berijpen.
- Faciliteer Regelmatige Feedbacksessies: Integreer regelmatig feedbackmomenten in de teamroutine. Zie het dus niet als losse sessie; “we gaan elkaar eens even feedback geven”. Dit zorgt voor onveiligheid, nu ineens moet er feedback komen. Zorg voor het kleine begin, door elke vergadering even een moment van terugkijken te hebben, waarin fouten maken geen probleem is, maar teamleden een lerende houding ontwikkelen. Een gestructureerde aanpak maakt feedback geven een normaal onderdeel van de samenwerking. Het voorkomt dat feedback als onverwacht of bedreigend wordt ervaren.
- Benut Hulp-modellen: Maak gebruik van de hulp die modellen kunnen bieden om feedbackprocessen te vergemakkelijken. Spellen, online platforms en kleurenmodellen zoals Inisghts kunnen het geven van feedback stroomlijnen en zorgen voor een efficiëntere communicatie binnen het team.
- Omarm Feedforward: Richt de focus op ‘feedforward’ in plaats van alleen terugkijken. Bespreek niet alleen wat er fout ging, maar benadruk hoe toekomstige acties kunnen worden verbeterd. Dit motiveert teamleden om vooruit te kijken en gezamenlijke groei te omarmen.
Het streven naar een cultuur van open communicatie en het toepassen van doordachte feedbackmethoden in jouw team versterkt niet alleen de onderlinge relaties, maar draagt ook bij aan de algehele groei en efficiëntie. Door deze benaderingen te omarmen, kun je feedback geven zonder gedoe, waardoor een positieve en constructieve teamdynamiek ontstaat.