Insights Discovery

Sommige 'dreamteams' lijken moeiteloos te functioneren, maar succesvolle samenwerking vereist toewijding en voortdurende ontwikkeling. Methoden voor teamontwikkeling, zoals Insights Discovery, dragen bij aan het ontsluiten van het volledige potentieel van teams.

Kleurrijke inzichten, sterkere synergie

Met Insights Discovery ga je als team beter samenwerken

Er zijn van die ‘dreamteams’ die – op het eerste gezicht – moeiteloos functioneren en hun doelen bereiken alsof het vanzelf gaat. Maar dat kan bedrieglijk zijn. Hoewel samenwerking in onze menselijke aard zit, betekent dit niet dat we er automatisch heel goed in zijn. De praktijk laat vaak genoeg zien dat er gewérkt moet worden aan samenwerken. Zulke teams hebben vaak geïnvesteerd in het leren samenwerken door middel van teamontwikkeling. Insights Discovery is een van de methodes die gebruikt wordt voor teamontwikkeling. Het helpt teams om zichzelf optimaal te ontwikkelen.

Jessica van Strien: “Met Insights Discovery investeer je in de mensen in je organisatie. Het is een instrument voor persoonlijke assessment en biedt een raamwerk voor organisatieontwikkeling, teambuilding en persoonlijke groei. Als teamcoach geeft werken met Insights Discovery mij alle handvatten voor verdieping vanaf de eerste teamsessie!
Daarom werk ik zo graag met deze methode.”

overlay-image
Synergie creëren, samen succesvol

Werken aan samenwerken

Succesvolle teams zijn zich bewust van de talenten van elk teamlid en zetten dit optimaal in. Dit is de sleutel voor het behalen van het teamdoel. Goede samenwerking vergt echter inzet en ontstaat niet vanzelf. Het begint met het creëren van een veilige omgeving waar iedereen zich vrij voelt om ideeën en meningen te delen. Door goede communicatie en respect voor elkaars verschillende perspectieven wordt er constructief samengewerkt.

Teamcoaching door middel van Insights Discovery betekent dat de teamtrainer het team op een laagdrempelige manier inzicht geeft in de eigen reacties en het gedrag van elk teamlid. Het lezen van hun profiel, en het zien van hun kwaliteiten op papier, geeft deelnemers een krachtige stimulans. Deze reacties bevestigen telkens weer mijn persoonlijke voorkeur voor dit krachtige instrument.

overlay-image

Wat levert Insights Discovery op?

1. Verbeterde communicatie waardoor de teamdynamiek versterkt.

Effectieve communicatie verhoogt de motivatie en betrokkenheid.

2. Persoonlijke en collectieve leiderschapsontwikkeling.

Het zelfbewustzijn groeit. Dat legt de basis voor een collectief teambewustzijn.

3. Betere besluitvorming en talentmanagement.

Inzicht in het talent van elk teamlid draagt bij aan een effectief talentmanagement.

quote-icon Ik ben Jessica van Strien. Ik coach al 7 jaar teams in diverse sectoren, met name in de gezondheidszorg en het onderwijs. Wat ik van deze teams terugkrijg, is dat ze verrast zijn door mijn creatieve aanpak tijdens de teamcoachsessies. Dankzij mijn brede achtergrond in coaching creëer ik op unieke wijze diepgang. Ik gebruik in mijn workshops verschillende werkvormen, van beginnende kennismaking tot verdiepende feedbacksessies. Mijn doel is dat elke deelnemer meer vertrouwen in zichzelf krijgt, waardoor het collectief teamvertrouwen toeneemt. Dat opent de weg om een 'dreamteam' te worden. quote-icon

- Jessica van Strien

Recensies

  4/5

  Recensie

  Onder de enthousiaste leiding van Jessica hebben we met ons team de 'Insights Discovery' gedaan. Erg leuke en leerzame ervaring. Jessica stelt je meteen op je gemak, ze luistert goed en vraagt door. Hierdoor hebben we elkaar op een andere manier beter leren kennen en handvatten gekregen hoe we onze samenwerking nog verder kunnen verbeteren!

  review-icon
  C
  Chantal Abels | Communicatieadviseur VDL Groep

  14 maart 2024

  5/5

  Recensie

  Jessica heeft zowel het college van burgemeester en wethouders als het MT van de gemeente Middelburg begeleid bij het werken met Insights. Zij geeft blijk van veel deskundigheid in deze materie, en weet daarbij door betrokkenheid en empathie met de groep en groepsleden een aangename sfeer te creëren. Dat zijn belangrijke eigenschappen voor succesvolle teamdagen. Wij hebben haar optreden zeer gewaardeerd.

  review-icon
  A
  Aart van den Brink | Gemeentesecretaris / Algemeen directeur gemeente Middelburg

  11 maart 2024

  5/5

  Recensie

  Ik had Jessica al een paar keer in actie gezien en laatst heb ik haar verzocht om de ‘Insights profiel’ van ons team af te nemen, incl. een workshop om de verbindingen en dynamiek in kaart te brengen. Jessica is ter zake zeer kundig en maakt er met haar warme en persoonlijke ‘touch’ een fantastisch leuke middag van. Met veel flair, aandacht en gevoel voor drama en humor maakt ze alles bespreekbaar. Jessica, opnieuw bedankt voor je inzet. Ik ken weinig mensen die zich zo bewust zijn van ‘het momentum’!! ‘Kairos in motion’ ten volle uit !!

  review-icon
  R
  Raymond Wouters Bestuurssecretaris / Stafhoofd Bestuursondersteuning St. SKOzoK, kinderopvang & onderwijs

  24 oktober 2023

  5/5

  Recensie

  Tijdens een 1-daagse insights training heeft Jessica o.a naar aanleiding van het opgemaakte profiel mij inzichten gegeven die ik nog niet kon verwoorden maar die ik wel al een tijdje bemerkte. Met deze inzichten kan ik verder in mijn eigen ontwikkeling en draagt dit ook bij aan een beter team.

  review-icon
  A
  Astrid Faassen | Afdelingshoofd Facilitaire zaken Gemeente Middelburg

  12 oktober 2022

  5/5

  Recensie

  Jessica heeft ons team (juridisch onderdeel ministerie van JenV) in november '19 begeleid bij Insights. Voor de meeste deelnemers was het concept nieuw. Jessica slaagt er in in korte tijd het vertrouwen van de groep te winnen, en de goede gesprekken en analyses op gang te krijgen. Het was een hele geslaagde teammiddag!

  review-icon
  K
  Klaas Werkhorst | directeur Juridische zaken - Ministerie van Financien

  31 december 2019

  5/5

  Recensie

  Met ons team hebben wij een teamontwikkeling via Insights bij Kairos in Motion doorlopen. Het was voor ons zeer verhelderend toen we de verschillende plekken op het wiel zagen. Het heeft ons een ingang gegeven om elkaar beter te begrijpen en ook voor mij persoonlijk mijn ogen geopend. Jessica, je hebt ons team écht verder geholpen, bedankt daarvoor! Wil je me op de hoogte houden voor de volgende training die daarop aansluit zoals je vertelde?

  review-icon
  M
  Marjolein Maas | Oprichter Lein Vrouwenzorg

  05 februari 2021

  5/5

  Recensie

  Ik heb fijn met Jessica samengewerkt adv Insights. Ze was zeer professioneel, stemde goed af op mij en stelde goede vragen om te zorgen dat ik in de juiste ‘flow’ kwam. Ik zou Jessica van harte aanbevelen voor een individueel traject maar zeker ook voor teams, heb haar daar minstens net zo professioneel en creatief aan het werk gezien.

  review-icon
  J
  Judith van Elst | Kinderfysiotherapeute

  05 februari 2020

  5/5

  Recensie

  We hebben met ons team een erg leuke training gedaan bij Jessica. De insight profielen waren heel herkenbaar maar het was goed om het een keer over de verschillen te hebben op een heel positieve opbouwende manier. Waar ligt je kracht en hoe benut je de kracht van je collega's. Twee dagen even echt tijd voor elkaar en kijken naar de communicatie is erg nuttig. De dagen waren met genoeg afwisseling en steeds een nieuwe uitdaging die je tot nadenken stemt. Het heeft ons meer begrip voor elkaar gegeven en we hebben een hoop lol gehad. Zeker aan te raden.

  review-icon
  A
  Anne Nijland-Delmee, Verloskundige bij Lichtstad Verloskundigen

  03 april 2019

Bouwstenen van teamvertrouwen

Vertrouwen is de basis van communicatie

Een cruciaal element voor het teamsucces is goede communicatie. Door open en effectief met elkaar te praten ontstaat er vertrouwen en begrip. Dat zorgt ervoor dat de samenwerking soepel verloopt. Teamleden hebben zo ook de mogelijkheid om irritaties en conflicten om te zetten in constructieve conflicten. Daar heeft het hele team uiteindelijk baat bij!

Vertrouwen is de basis voor een goed gesprek en effectieve, resultaatgerichte communicatie. Dreamteams kunnen goed communiceren, heldere teamdoelen formuleren, kennen elk teamlid een passende rol toe en tonen leiderschap in eigen taken. Dat hebben ze niet ‘vanzelf’ bereikt. Daar wordt voortdurend aan gewerkt!

Review: Jessica heeft mij geholpen bij het opzetten en faciliteren van een event voor 100 medewerkers. Ze is een snelle, creatieve denker die gebaande paden durft te verlaten.” Begga Steggink, transitiemanager Fontys Hogescholen.

Meer over Jessica als dagvoorzitter
overlay-image

Optimale communicatie start met inzicht krijgen

Wat zorgt voor een harmonieuze, succesvolle samenwerking? Het antwoord is simpel: zelfinzicht en zelfontwikkeling. Het begint bij het kennen van en vertrouwen op je eigen talenten en daarna die van je teamleden. Zo ontstaat er meer begrip voor elkaars sterktes en zwaktes en gaan je als collega’s meer op elkaar inspelen.

Elk mens is uniek: dat is het uitgangspunt bij Insights Discovery. Iedereen heeft een psychologische voorkeur die een bepaalde kijk op situaties geeft. Het gedrag dat hieruit voortvloeit, speelt een belangrijke rol in de actie die iemand neemt.

Door middel van oefeningen leren teamleden elkaars psychologische voorkeuren kennen. Dat legt de basis voor een effectievere communicatie en ander gedrag.

Teamleden gaan beter samenwerken

Elk teamlid heeft een eigen unieke persoonlijkheidstype. Via een online vragenlijst krijg je inzicht in jouw persoonlijke profiel. Insights Discovery maakt gebruik van kleurentaal om de verschillen tussen mensen te laten zien en begrijpen. Zo gaan teamleden beter op elkaar inspelen.

Groei van het zelfbewustzijn leidt tot meer begrip en respect voor collega’s onderling, maar ook voor managers, klanten en andere stakeholders. Het zorgt voor een positieve werksfeer en betere samenwerking.

Het Insights systeem gaat veel verder dan individuele persoonlijkheidsprofielen. Naast persoonlijke drijfveren visualiseert het de teamdynamiek. Deze dynamiek gaat over hoe teamleden met elkaar omgaan en reageren. Om dit te visualiseren wordt het teamwiel van Insights Discovery ingezet.

Teams kunnen zich in verschillende ontwikkelingsfasen bevinden. De teamcoach analyseert deze fase. Dat vormt de basis voor een effectief teamgesprek. Om succesvol te zijn, is het noodzakelijk dat het team elke fase doorloopt.

Meer over teamcoaching

Blijven groeien in teambewustzijn

Persoonlijke ontwikkeling heeft een directe invloed op het teambewustzijn. Dit is de mate waarin een team zich bewust is van hun functioneren, sterke punten, blinde vlekken en verbeterpunten. Het team ontdekt hoe het samenwerkt, hoe het reageert op uitdagingen en hoe het een besluit neemt. In veel teams overheerst één van de vier Insightskleuren. Met Insights Discovery ontdekt het team hoe het reageert in stressvolle of irritante situaties en hoe het kan verbeteren.

Het inzetten van Insights Discovery kan ook helpen bij conflictbeheersing. De methode geeft inzicht in hoe verschillende teamleden reageren bij conflicten en biedt handvatten om daar effectief mee om te gaan.

De transformatie

Maak jij van jouw team ook een dreamteam?

Een teamcoaching met Insights Discovery verandert de effectiviteit van een team ten goede! Het geeft mensen inzicht in zichzelf en de manier waarop ze reageren. Dat geeft handvatten om een ander gedrag laten zien, waardoor relaties versterken.

Samenwerken en teamontwikkeling zijn werkwoorden: het is een continu proces. Door de basis te leggen voor persoonlijke ontwikkeling ontstaat een fundament voor succesvolle teamontwikkeling. Zo maak jij ook van jouw team méér dan een ‘dreamteam’! Zullen we snel kennismaken en bespreken hoe ik als teamcoach ook jouw team kan laten excelleren?

Afspraak maken
overlay-image

quote-icon Ik ben St!R gekwalificeerd teamcoach, Insights Discovery geaccrediteerd en licensed practitioner. Jaarlijks volg ik de nascholingen van de Insights Academy. Zo houd ik mijn kennis actueel. quote-icon

- Jessica van Strien

Veelgestelde vragen over teamcoaching met Insights Discovery

Hoe werkt Insights Discovery en wat betekenen de vier Insightskleuren? chevron-right

Het Insights profiel is door Carl Jung ontwikkeld en gebruikt een kleurenmodel om persoonlijke voorkeuren te beschrijven. Elk mens heeft een eigen unieke kleurenmix. Ook gebruikt iedereen die kleuren met een andere intensiteit. Elk teamlid krijgt een persoonlijk Insights Discovery-profiel, gebaseerd op die kleurenmix. De kleuren uit het persoonlijke profiel staan voor bepaalde eigenschappen en gedragskenmerken. Deze 4 kleuren vertegenwoordigen de persoonlijkheidsvoorkeuren: Helder Blauw: analytisch, detailgericht en logisch. Vurig Rood: assertief, competitief en doelgericht. Zonnig Geel: sociaal, enthousiast en optimistisch. Aards Groen: ondersteunend, empathisch en harmonie

Wat is groepsdynamische teamcoaching? chevron-right

Groepsdynamische teamcoaching richt zich op het begrijpen en beïnvloeden van de interacties en relaties binnen een team. Het omvat het observeren en analyseren van de groepsdynamiek om inzicht te krijgen in hoe teamleden met elkaar omgaan en gesprekken voeren. Vervolgens werkt de coach samen met het team om positieve aspecten te versterken en negatieve patronen aan te pakken.

Waarom moet elke deelnemer een online vragenlijst invullen? chevron-right

Elk teamlid start met het invullen van een Insights Discovery-vragenlijst( via een in te vullen online vragenlijst). Op basis hiervan genereert de Insights practitioner een persoonlijk profiel. Het profiel biedt gedetailleerde inzichten in de persoonlijke stijl van communicatie, sterke punten, mogelijke uitdagingen en interactievoorkeuren.

Hoe accuraat is Insights Discovery? chevron-right

Insights Discovery biedt geen strikte wetenschappelijke precisie. De nauwkeurigheid hangt af van eerlijkheid en perceptie van de deelnemer. Desondanks heeft het waarde in professionele en persoonlijke ontwikkeling en teambuilding. Het verschaft een gemeenschappelijke taal om gedrag en voorkeuren te bespreken en verbetert de teamdynamiek en communicatie.

Wie kan Insights Discovery gebruiken? chevron-right

Insights Discovery is geschikt voor individuen, teams, management, organisaties, HR-professionals en coaches. Het wordt gebruikt voor persoonlijke ontwikkeling, teambuilding, leiderschapsontwikkeling, talentmanagement en het verbeteren van de organisatiecultuur.

Wat zijn de 4 ontwikkelingsfasen van een team en wat betekenen zij? chevron-right

Voorwaarde voor teamgroei is dat het team begrijpt in welke ontwikkelingsfase zij zich bevinden: forming, storming, norming, performing en adjouring. Bij elke fase horen gevoelens en een bepaald gedrag, maar ook dingen die je als team te doen hebt. In de fase 'forming' zijn dat vooral sociaal-emotionele taken en de laatste fases zijn meer taakgericht.

Welke types mensen onderscheidt Insights Discovery? chevron-right

Carl Gustav Jung onderscheidt binnen Insights Discovery acht primaire types die een combinatie van de vier kleuren van Insights Discovery zijn. De typering is gebaseerd op de gedachte dat elk mens uniek is. Hij benoemt de observator, coördinator, supporter, bemiddelaar, inspirator, motivator, beslisser en de hervormer.